Montag, 19. April 2010

Kalbinizin Dostları

Bazı gıdaların damarları temizleyerek kandaki kolesterol oranını azalttığı ve kan basıncını
düşürdüğü uzmanların ortak görüşü. Birbirinden yararlı özellikleriyle kalbinizle dost gıdalar
aslında Türk mutfağının vazgeçilmez enstrümanları…

Bu gıdaların dengeli tüketimi kalp sağlığı için yeterli değil. Sağlıklı bir kalp için en önemli
şartın düzenli egzersizi ve spor yapmak olduğunu unutmayalım. Tüm bunlarla beraber
özellikle çocuklarınıza küçük yaşta edindirilebilecek beslenme alışkanlığı da ilerleyen
yaşlar için son derece hayati bir önem taşıyor. İşte Türk vazgeçilmezleri aynı zamanda
kalbinizle dost gıdalar.

"FINDIK "
Fındık yağ içerir, ama bu yağ kolesterol oranını düşüren mono doymamış yağdır.
Ayrıca fındıkta damarları koruyan E vitamini bol miktarda bulunur çinko, lif ve magnezyum
da bulunur. Bir avuç fındığa kuru üzüm katıp gün boyunca atıştırın. Sağlığınızı korumuş olacaksınız.

"ZEYTINYAGI "
Doymuş yağlar yerine, zeytinyağı kullanırsanız, kanınızdaki kolesterol miktarı azalır ve kan
basıncınız düzene girer. İspanya’da yapılan deneyler, son derece yararlı olduğunu kanıtladı.

" PIRINC"
Pirincin kolesterol ile savaştığı biliniyor. Ayrıca" pirinç" bol miktarda "E" vitamini ve "B" vitamini içerir.

"DOMATES"
Domatesin kırmızı renk almasını sağlayan likopen isimli bileşim, damarlarda kolesterolün
birikmesini nler. Özellikle domates salçasının kolesterole karşı iyi bir silah olduğunu belirtelim.

"ELMA"
Günde bir elma yerseniz, kalp hastalıklarında korkmanıza gerek kalmaz. Elmada bulunan ve
pectin adı verilen lif kendini kolesterole bağlar. Böylece kolesterolün damarlardan geçmesini önler.
Elma düzenli olarak yenirse, kalp hastalığına yakalanma tehlikesi azalır. Bu meyvenin içerdiği
vitaminlerde cabası.

"SOGAN"
Soğan ve sarımsak kalbinizin sağlığı için canla başla savaşan yiyeceklerdir. Soğanın içerdiği maddeler
kolesterolün oksitlenip damarların duvarlarına zarar vermesini engelliyor.

"TANE FASÜLYE "
Kuru, tane fasulye türlerinin harika besinler oldukları kesin. Hergün 1-1/2 fincan kuru fasulye yerseniz,
kısa sürede kanınızdaki kolesterol miktarı azalır. Ayrıca kuru fasulye kolesterol gibi damarları tıkayan
başka maddelerin birikmelerini önler.

"ISPANAK"
Ispanak demir içermese de kalp hastalıklarına ve yüksek tansiyona karşı birebirdir. Kolekterolün damarlara
yerleşmesini önler. Ayrıca ıspanak, magnezyum ve potasyum gibi mineralleri içerir, kan basıncını düşürür.

"SARIMSAK"
Sarımsak, kandaki kolesterol oranını düşürür. Kan pıhtılarının damarları tıkamasını engeller Araştırmacılara
göre her gün bir diş sarımsak kalbi korumak için yeterli.

"GREYFURT "
Narenciye türündeki bu yararlı meyve 80 kalori içerir. Aynı zamanda bir "C" vitamini deposudur. Ayrıca içi
pembe olan greyfurda renk veren madde damarları kolesterolün tahribatından koruyan bir antioksidandır.

"YULAF "
Yulaf ve yulaf gevreği, kolesterolün bir numaralı düşmanlarıdır. Yulaftaki lif kendini kolesterole bağlar ve
kolesterolü vücut sisteminden dışarı çıkarır. Günde (1-1/2) fincan yulaf yerseniz kanınızdaki kolesterol
miktarı "%20" oranında azalır.

"CAY "
Eskiden kalp hastalarının çay içmeleri yasaklanırdı. Günümüzde ise çayın kalp için son derece yararlı
olduğu iddia ediliyor. Çayın içerdiği bir madde damarların çeperlerindeki kolesterolün birikmesini önler,
ayrıca kan pıhtılarının damarları tıkama olasılığı azalır.

Keine Kommentare: